Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Pijler : Industrie en Services

Noël Group

Vorige slide
Volgende slide

De Amerikaanse holdingmaatschappij is gespecialiseerd in de extrusie van synthetische en bio-based materialen en de omvorming van technisch en structuurschuim. Ze is georganiseerd volgens drie kernactiviteiten:

De vennootschap Nomaco Inc (100%-dochteronderneming) produceert expansieverbindingen in schuim met lage dichtheid, profielen uit geëxtrudeerd schuim voor de verpakkingsindustrie, de meubelindustrie, sport en gespecialiseerd schuim voor thermische en geluidsisolatie.

De vennootschap Herc LLC (100%-dochteronderneming) biedt innovatieve oplossingen van structuurschuim aan als voordelig alternatief voor platen op houtbasis. Door het gebruik van volledig gerecycleerde materialen zijn de producten veel lichter. Daarnaast bieden ze een hoogwaardige structurele weerstand.


De vennootschap Vinventions NV is de meest alomvattende leverancier van oplossingen om flessen te sluiten en van consultancy voor wijnbouwers. Ze is aanwezig op vijf continenten.

In 2023 evolueerden zowel de omzet als het bedrijfsresultaat van Nomaco in positieve zin. De nieuwe producten en toepassingen vinden veel weerklank op de markt en de vennootschap verwacht in de komende jaren een gezonde groei.
Herc LLC zag zijn omzet dalen door een aanzienlijke terugval van de markt voor caravans en RV’s (Recreational Vehicles). Daarnaast besliste het bestuur om prioriteit te geven aan onderzoek en tests met nieuwe klanten om het klantbestand uit te breiden. Op die manier was de productiecapaciteit beperkt, wat aanleiding gaf tot negatieve resultaten. De Herculean-technologie blijft erg veelbelovend en de vennootschap verwacht een sterke groei vanaf 2025.

Magritte Holding (Vinventions) sloot 2023 af met een nettoverkoop van EUR 163,5 miljoen, een lichte vooruitgang tegenover 2022 (+0,3%). Dat was hoofdzakelijk het gevolg van de integratie van het in juli 2022 overgenomen Federfin Tech SRL (Italië), wat een volledig jaar in beslag nam. Zonder die overname zou de nettoverkoop met 17,5% gedaald zijn, voornamelijk door de ongunstige tendens in de belangrijkste markten. In Europa daalde de wijn- en alcoholconsumptie met 15 tot 20% afhankelijk van de markt. Dat was vooral te wijten aan de inflatiedruk op de prijzen en de grote voorraadniveaus bij klanten en distributeurs in het begin van het jaar. Frankrijk en Italië, de voornaamste afzetmarkten van Vinventions, kenden de grootste terugval. Ook de activiteit in de VS werd getroffen, enerzijds door de blijvende daling in de consumptie van wijn en anderzijds door het groeiende succes van schroefdoppen. Om die reden zal Vinventions zijn eerste productievestiging voor schroefdoppen openen in het noorden van Mexico. Ze zal vooral gericht zijn op de Noord-Amerikaanse markt. In Zuid-Amerika, tot slot, heeft Vinventions na jarenlange groei een kleine volumedaling gekend als gevolg van de moeilijke economische situatie en de torenhoge inflatie in Argentinië en Chili.
Toch groeide de EBITDA van Vinventions ietwat, enerzijds dankzij de prijsdaling van bepaalde grondstoffen en energie, en anderzijds dankzij maatregelen gericht op het terugdringen en stroomlijnen van kosten. Na de sluiting van de fabriek in Fussgönheim (Duitsland) eind 2022 en de productieoverplaatsing naar Italië, ging het in dat kader over tot sluiting van de fabriek in Zebulon (VS), die zijn productie van Nomacorc-kurken verplaatst zag naar de nieuwe fabriek in Mexico.
Met als doel een betere industriële integratie heeft Vinventions in 2023 Bao Metal (nu Vinventions Printing BV) verworven, een onderneming actief in lithografische druk op aluminiumplaten voor de productie van schroefdoppen. Ze is ook een strategische leverancier van Federfin Tech in Italië.
Ook in 2024 zal Vinventions te maken krijgen met een moeilijke markt, getroffen door een gebrek aan zichtbaarheid op het activiteitenvolume. Om opnieuw een positief resultaat te kunnen optekenen rekent Vinventions evenwel op de lancering van nieuwe producten, de voortgezette diversificatie naar nieuwe markten en de winst uit projecten en investeringen afgesloten in 2023 en 2024.