Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Pijler : Industrie en Services

Futerro

Vorige slide
Volgende slide

Futerro is gespecialiseerd in de productie van PLA, een bioplastisch hernieuwbaar product op basis van melkzuur, dat op zijn beurt gemaakt wordt van glucose. 2023 was een productief jaar voor de twee fabrieken in China (een partnerverband met BBCA Biotechnology). Ze werden verder verbeterd om zo nieuwe productkwaliteiten te kunnen leveren.

Dankzij zijn goede eigenschappen, dankzij de vraag van de consument om zo snel mogelijk af te stappen van plastics op basis van fossiele koolstof (aardolie en gas) en dankzij nationale wetgevingen die ertoe aanzetten meteen actie te ondernemen, groeit de markt voor PLA wereldwijd snel. De belangrijkste toepassingen zijn op dit moment verpakkingen, wegwerpproducten, textiel, 3D-printing en composietmaterialen.

Gezien die basistrend besliste Futerro in 2022 om een nieuwe fabriek te bouwen om zijn groei voort te zetten. Het gekozen project bestaat uit de bouw van een fabriek in Frankrijk met een jaarlijkse capaciteit van 75.000 ton. Het dossier voor openbare raadpleging werd gevoerd en succesvol afgerond. Het technische werk van het project werd voortgezet en de eerste contracten werden met leveranciers onderhandeld. Om de Europese markt te betreden, werden in Brussel een salesteam en een team voor technische ondersteuning ondergebracht.

Een kapitaalronde liep een beetje vertraging op maar moet in de loop van 2024 enkele honderden miljoenen euro in het laatje brengen. Die middelen zullen worden gebruikt voor de financiering van een melkzuurfabriek met een capaciteit van 130.000 ton/jaar en van de PLA-eenheid met een capaciteit van 75.000 ton/jaar. Op de site komt ook een eenheid voor het recycleren van PLA, waardoor dit de eerste geïntegreerde bioraffinaderij met recyclage ter wereld wordt. De opstart is gepland voor 2027.