Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Pijler : Industrie en Services

ŸNSECT

Vorige slide
Volgende slide

Ÿnsect is wereldleider in de productie van natuurlijke eiwitten en meststoffen op basis van insecten. In 2023 voltooide Ÿnsect de bouw van zijn belangrijkste vestiging Ynfarm in Amiens. Die omvat twee activiteiten: meelwormkweek en de verwerking tot eindproducten. De boerderij zelf bestaat uit drie units: een eerste kleine broederij, die in november 2022 openging, dient als quarantaineplaats waar larven en volwassen dieren van de bestaande vestiging in Bourgogne terechtkomen. De tweede unit (reproductie-eenheid) ging in april van start en dient voor de verveelvoudiging van eitjes. De derde unit (kweekeenheid) werd in de zomer gelanceerd. Hier komen de eitjes uit en worden de larven verveelvoudigd. De eerste volledige levenscyclus van de insecten (van larve tot larve) vond plaats in november 2023, en de uitwerpselenverwerking (meststof voor insecten) ging eind 2023 van start. In december 2023 kon voor de eerste keer meststof aan een klant worden geleverd (zie hieronder).

De vennootschap voltooide in april 2023 een eerste Serie D-schijf van EUR 160 miljoen, en heeft een nieuw plan aangekondigd om sneller winstgevend te worden. Dat impliceerde een grotere focus op markten met grotere marges zoals huisdierenvoeding en plantverzorging, en de vertraging van de ontwikkeling van andere verticale boerderijen in het buitenland, die enkel zou gebeuren als joint venture om de krachten en het netwerk van lokale partners te benutten. De kostenoptimalisering hield ook een personeelsafslanking in met vrijwillige ontslagen. Dat leidde eind 2023 met succes tot 32 ontslagen in de zetel in Parijs en 35 in Ermelo, waar de productie-eenheid ermee ophield en de vestiging zich heroriënteerde op uitsluitend onderzoek en commerciële activiteiten.

Wat commerciële ontwikkeling betreft, is het bedrijf zijn olieproduct beginnen te leveren aan een van de grootste spelers ter wereld. Sprÿng, het B2B-merk voor dierenvoeding, werd gelanceerd om Ÿnsect zichtbaarder te maken in de sector en de verkoop sneller aan te zwengelen, met reeds in de eerste maanden verschillende succesvolle beurzen (www.spryng.pro). Andere koopovereenkomsten werden getekend voor nieuwe producten in de sector van de plantverzorging.

Het bedrijf concentreert zich in 2024 op de versterking van zijn vestiging Ynfarm in Amiens (FR) en gaat de capaciteit voor insecten stelselmatig opdrijven. Tegelijk wil het zijn klanten meststof blijven leveren en huisdierenvoeding
beginnen aan te bieden in de loop van het tweede kwartaal. De hoeveelheid insecten zal dan volstaan om de grote verwerkingslijnen op de site in werking te stellen.

De vennootschap plant meer koopovereenkomsten te ondertekenen, in de eerste plaats voor zijn nat voer voor huisdieren. In België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk worden na goedkeuring voor de markt – naar verwachting later dit jaar – nieuwe producten voor plantverzorging gelanceerd.

Het voornemen van de vennootschap is dat de brutowinst van de site Ynfarm in 2024 reeds groter is dan de totale kosten. In 2025 moet de vestiging breakeven draaien.

In het eerste kwartaal van 2024 wordt een tweede Serie D-schijf verwacht voor ongeveer EUR 50 miljoen.