Pijler : Industrie en Services
Futerro
Futerro is een Belgisch groene-chemiebedrijf dat traditionele kunststoffen wil vervangen door bio-based en gemakkelijk te recyclen kunststoffen die geen persistente micro- en nanokunststoffen in het milieu uitstoten: PLA (polymelkzuur)
Futerro beheerst de volledige productie- en recyclingketen van PLA. Dit polymeer kan worden gebruikt in verschillende alledaagse toepassingen, van voedselverpakking tot textiel en biomedische toepassingen.
Na een eerste geslaagde vestiging in China wil Futerro nu uitbreiden naar Europa. Het bedrijf ontwikkelt momenteel een ambitieus project om een geïntegreerde, circulaire bioraffinaderij op te zetten in Frankrijk met Europa’s eerste en enige PLA-productie- en recyclage-eenheid. Het project moet naar verwachting tot 250 directe en 900 indirecte banen opleveren en is een Europees bio-industrieel model. Het zou tegen 2028 operationeel moeten zijn.
Na een langzame start in 2022 kwam het project in het laatste kwartaal van 2024 in een stroomversnelling met de komst van een industriële aandeelhouder en een kapitaalverhoging. Na de goedkeuring van de bouw- en exploitatievergunningen in 2025 is het project nu een beslissende fase ingegaan. Via voortdurend overleg blijft het publiek op de hoogte van de evolutie. Het project rond de fabriek in Frankrijk werd door de Europese Commissie erkend als een belangrijk initiatief voor de implementatie van de ecologische en digitale transitie van de chemische industrie in de EU, in de categorie ‘ontwikkeling van nieuwe duurzame productie-eenheden’. Futerro versterkte ook zijn technische teams en begon eind 2024 aan de engineeringstudies voor het lastenboek en de offertes voor de bouw van de melkzuur- en PLA-fabrieken op de Franse site. Dankzij de eenheden in Azië is Futerro nu de op één na grootste PLAproducent ter wereld, samen met BBCA Biotechnologie.
Uit een recente metastudie uitgevoerd door het onafhankelijke laboratorium HYDRA Marine Sciences en op vraag van vereniging Holland Bioplastics, blijkt dat polymelkzuur (PLA, een bioplastic afgeleid van gefermenteerde plantensuikers) volledig afbreekt in water of vocht, zodat er geen persistente microplastics in het milieu terechtkomen.
Het materiaal breekt door hydrolyse af tot natuurlijke molecule (melkzuur) die oplosbaar zijn in water en vervolgens door micro organismen biologisch worden afgebroken tot biomassa, water en kooldioxide. PLA, zijn oligomeren en zijn monomeer, melkzuur, gelden als niet-toxisch en veilig voor contact met voedingsmiddelen en medische toepassingen. In tegenstelling tot niet-biologisch afbreekbare polymeren draagt PLA niet bij aan persistente vervuiling door microplastics, op voorwaarde dat het wordt blootgesteld aan vocht of water. Dit onderzoek bevestigt dat PLA, als recyclebaar, composteerbaar en biologisch afbreekbaar bio-based materiaal, niet dezelfde milieurisico’s meebrengt als traditionele kunststoffen.