Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Pijler : Industrie en Services

Maash

Vorige slide
Volgende slide

Eind 2023 besloot Compagnie du Bois Sauvage deel te nemen aan de kapitaalverhoging van de start-up Maash met een bedrag van EUR 0,5 miljoen. Maash is een Belgisch biotechbedrijf dat opgericht werd in 2021 en gespecialiseerd is in de productie van nieuwe eiwitten op basis van filamenteuze schimmels, meer bepaald het mycoproteïne LoCylia®. De productie gebeurt via gevorderde fermentatie met behulp van koolhydraten uit afvalproducten van de zetmeelindustrie.

LoCylia® onderscheidt zich door zijn kleinere ecologische voetafdruk: het vergt 90% minder water, gebruikt 99% minder oppervlakte en produceert 95% minder CO2 dan eiwitten van rundvlees. De textuur en kwaliteit worden bewaard door een uniek productieproces dat het eigenschappen verleent die te vergelijken zijn met die van vlees.

LoCylia® is in hoge mate aanpasbaar aan diverse voedingsformules, zoals wholecuts en verwerkte producten zoals worst, burgers en kipnuggets. Als nieuwe eiwitbron kan ze eenvoudig dierlijke eiwitten vervangen en zo een duurzamer alternatief bieden. Bovendien is LoCylia® van nature rijk aan eiwitten en vezels, wat het een volledig voedingsprofiel verleent.

Maash wil zich op de Europese markt begeven en tegen 2035 een jaarlijkse productiecapaciteit van 100.000 ton bereiken.