Pijler : Industrie en Services

Maash

In het verlengde van zijn oorspronkelijke investering hernieuwde Compagnie du Bois Sauvage medio 2024 zijn steun aan Maash via een deelneming aan een nieuwe kapitaalverhoging. Maash is een Belgisch biotechbedrijf dat opgericht werd in 2021 en gespecialiseerd is in de productie van nieuwe eiwitten afkomstig van filamenteuze schimmels, meer bepaald het mycoproteïne LoCylia®. Het procedé berust op een gevorderde fermentatie aan de hand van koolhydraten uit afvalproducten van de zetmeelindustrie.
LoCylia® heeft altijd een heel lage ecologische voetafdruk: 90% minder waterverbruik, 99% meer grond bespaard en 95% minder CO₂-uitstoot vergeleken met rundereiwit. Dankzij een uniek productieproces kan vlees dankzij de textuur en kwaliteit van het eiwit geheel of gedeeltelijk vervangen worden. En dat met vergelijkbare sensorische prestaties.
In 2024 zette Maash zijn onderzoeks- en optimaliseringswerk voort in zijn Brusselse proefunit, waar de fermentatie geperfectioneerd en de formulering van LoCylia® verfijnd werd om zo beter in te spelen op de behoeften van de voedingsindustrie. Tegelijkertijd zette het bedrijf een belangrijke stap in zijn industriële ontwikkeling. Het nam de Metex NOOVISTA-fabriek over, gebouwd in 2020 en gelegen in Saint-Avold, op het Chemesis-platform in het Franse Grand Est. Deze overname vormt de hoeksteen van het grootschalige industriële project dat Maash de komende Jaren wil uitrollen.
Dankzij deze nieuwe infrastructuur wil Maash tegen 2026 een jaarlijkse productiecapaciteit van 1.500 ton bereiken en via een ramp-up vanaf 2029 10.000 ton LoCylia®-mycoproteïne produceren. Uit deze ambitieuze doelstellingen blijkt hoezeer Maash wil voldoen aan de groeiende vraag van industriële klanten naar duurzamere eiwitten.
LoCylia® leent zich opmerkelijk goed voor verschillende voedselformules: van hele stukken tot verwerkte producten (worsten, hamburgers, nuggets), maar ook complexere recepten zoals kaasalternatieven of bereide maaltijden. Als alternatief eiwit biedt LoCylia® een compleet voedingsprofiel, rijk aan eiwitten en vezels. Daardoor is het een doeltreffende vleesvervanger volgens de voorkeuren van de consument (voor vegan, vegetarische of ‘hybride’ producten, waarbij vlees en LoCylia® worden gemengd).
Maash streeft nog steeds een jaarlijkse productiecapaciteit van 100.000 ton na tegen 2035. Met de steun van zijn partners en gesterkt door de uitbreiding van zijn nieuwe industriële site bevestigt het bedrijf zijn baanbrekende positive in schimmelfermentatie en profileert het zich als een belangrijke speler in de Europese voedseltransitie.